Wandelvierdaagse voor scholieren

4daagseZoals we al eerder schreven, worden kinderen niet altijd even enthousiast om te gaan wandelen. Door er een spel van te maken in bijvoorbeeld een bosrijke omgeving wordt wandelen ineens een avontuur. Een andere manier om kinderen enthousiast te krijgen voor een wandeling is tijdens een wandelvierdaagse.

Ontdekken
In heel Nederland worden in het voorjaar en de zomer verschillende wandelvierdaagsen georganiseerd. Vaak organiseren scholen ook één keer per jaar een vierdaagse. Kinderen kunnen op deze manier hun eigen omgeving ontdekken en ze worden gestimuleerd om lekker te bewegen. Wordt er geen vierdaagse georganiseerd op de school van je kinderen, dan kun je deze ook heel eenvoudig met een groepje enthousiaste ouders zelf regelen.

Organiseren
Het eerste wat je moet doen is een datum vastleggen (in overleg met school) en vier verschillende routes uitstippelen. Als de hele school meeloopt, dan is het verstandig om een kortere route uit te zoeken voor de kleuters en eventueel groep 3. Stel vervolgens de kinderen en hun ouders op de hoogte en laat ze zichzelf inschrijven (ook de begeleiders). Zo weten jullie hoeveel kinderen er mee doen en kunnen jullie de laatste voorbereidingen treffen. Zorg bijvoorbeeld voor een stempelkaartje. Alle kinderen die de ronde hebben uitgelopen krijgen een stempel en na vier stempels krijgen ze allemaal een mooie medaille als herinnering aan deze prestatie. Op deze website kun je bijvoorbeeld eenvoudig medailles bestellen. Je kunt de ouders een kleine bijdrage vragen voor de inschrijving van hun kinderen of een plaatselijk bedrijf vragen om te sponsoren. Zo kun je de kinderen onderweg ook trakteren op een appel en wat drinken.

Het organiseren van een wandelvierdaagse hoeft dus niet ingewikkeld te zijn, het is alleen hopen dat het weer een beetje mee zit!