Pieterpad wordt nog langer

Pieterpad

De bekendste en langste wandelroute van ons land van Pieterburen naar Maastricht, het Pieterpad, krijgt er nog een aantal kilometers bij. Op initiatief van de Waddenvereniging komt er in Pieterburen nog een stukje bij. Tijdelijk, dat wel.

Twee kilometer

Het gaat om tijdelijk stuk van twee kilometer wat er nog bij komt. Het is een stukje wat over de dijk in Pieterburen noordwaarts loopt naar de dijk langs de Waddenzee, wat een verlenging is van de kunstroute die onderdeel is van de manifestatie voor het vijftigjarig bestaan van de Waddenvereniging. Dus officieel wordt de route niet langer. Het extra stukje krijgt de naam ‘Het Pad naar het Wad’ en wordt 28 augustus geopend. De meeste wandelaars die in Pieterburen beginnen gaan vaak meteen richting het zuiden, terwijl de twee kilometer noordwaarts naar de Waddenzee ook zeker de moeite waard zijn. De Waddenvereniging grijpt dan ook dit moment aan om samen met de bewoners van Pieterburen dit stukje wandelroute extra onder de aandacht te brengen.

Jaarlijks 50.000 wandelaars

Het Pieterpad is een zeer geliefde wandelroute in Nederland. Jaarlijks lopen minstens 50.000 mensen het Pieterpad. Misschien niet helemaal in zijn geheel, maar een etappe kan ook. Heel veel mensen denken dat het Pieterpad een grote historie kent als bijvoorbeeld handels- of pelgrimsroute. Niets is minder waar. Het Pieterpad is bedacht door twee dames op leeftijd, Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens in de periode 1975-1981. Zij hebben het  helemaal bedacht, gelopen en beschreven. Ze hadden het verlangen een lange wandelroute tot stand te brengen die vergelijkbaar zou zijn met lange tochten die je in het buitenland kunt maken. Omdat Nederland niet zo groot is, was het al vanaf het begin duidelijk dat de route van noord naar zuid moest lopen. Het bijzondere aan het pad is dat je heel Nederland doorkruist en de diverse soort landschappen doorloopt. Van de Groningse klei, de Drentse zandgronden tot aan het heuvelachtige Limburg. Ieder stukje heeft zijn eigen karakter en is erg verrassend. Een must voor iedere wandelliefhebber