Mooie wandelroutes in Nederland

In Nederland hebben we prachtige natuurgebieden, die het verdienen om ontdekt te worden. Het best kun je van de omgeving genieten, door wandelend op verkenning te gaan. Zo worden al je zintuigen op scherp gezet, je ziet, ruikt en proeft de volle natuur.

Er zijn in ons land veel mensen die zich bezighouden met het uitzetten van de mooiste routes. Zowel voor beginnende wandelaars als voor gevorderden zijn er prachtige wandelingen uitgezet.
Sinds 1983 is het landelijke netwerk van wandelpaden helemaal in kaart gebracht.

pieterpad-02Pieterpad

Een van de bekendste routes, die van het noorden van Nederland (Pieterburen in Groningen) tot het zuidelijkste puntje (St. Pietersberg in Maastricht) loopt is het Pieterpad. De gehele tocht is ongeveer 490 km en de langste aaneengesloten wandelroute door Nederland.
Natuurlijk hoef je niet de hele tocht te lopen, maar kun je er stukjes uithalen. Het pad is zo bekend, dat er overal langs de weg mogelijkheden zijn gekomen om te overnachten of te eten en te drinken.
Ook is het openbaar vervoer naar het beginpunt of vanaf het eindpunt prima geregeld. Het Pieterpad leidt ons langs de mooiste stukken Nederland, zoals:

  • Het mooie Groningse kleigebied met de Wierden
  • De hunebedden van Drenthe
  • Het nationaal park: de Sallandse Heuvelrug
  • het graafschap Zutphen, bekend als de Achterhoek
  • en last but not least het bourgondische en heuvelachtige Limburg

Als je lekker op verkenning wilt gaan in eigen land, kun je bij de lokale V.V.V. altijd terecht voor mooie wandelroutes. Maar op het internet kun je ook veel vinden om je wandeltocht voor te bereiden. We zetten een paar sites op een rij, die de moeite waard zijn om te bekijken:

74_wandelnetwerkKlik, print en wandel:
Routes die zijn samengesteld door wandelaars, voor wandelaars.

Groene wissels:
Dit zijn wandeltochten met een lengte tussen 10 en 20 kilometer.
Het zijn allemaal rondwandelingen, met het station als begin- en eindpunt.

Natuurmonumenten:
Deze routes voeren je langs prachtige natuurmonumenten.

Wandelevenementen:
Alle wandelactiviteiten op een rij gezet.