Hoe maak je wandelen interessant voor kinderen?

Vaak reageren kinderen niet al te enthousiast op het voorstel om te gaan wandelen. In de beleefwereld van kinderen is het nogal saai. Alleen al door het woord “wandelen” te vervangen door “samen op avontuur” te gaan kun je de beleving van een kind al snel veranderen.

f_fader04
Maar we hebben nog meer tips om een wandeling ook interessant te maken voor de jongere generatie:

de8c7d24-1ab0-4fea-8fd2-e7545a9a432d_shutterstock_59476657_bos_natuur_spelen_kind_jongen_rennen_LR_490x330

Maak er een spel van

Zeker als er meer kinderen meegaan “op avontuur” kun je een spelelement aan de tocht verbinden. Hou ze bezig door steeds voor nieuwe uitdagingen te zorgen zoals:

  • Wie ziet het eerst een dennenappel?
  • Wie is het snelst bij de volgende boom?
  • Kent iemand de naam van deze boom?

Voorbereiding

Een goede voorbereiding van een wandeltocht, zorgt voor meer plezier. Zo kun je zorgen voor boekjes met dieren of sporen, die de kinderen kunnen zoeken. Natuurlijk is het voor de kinderen hartstikke leuk als er onderweg een feestje gevierd wordt. Een picknickmand mag op zo’n dag dan ook niet ontbreken. Als je zo gezellig met zijn allen bij elkaar zit, is een mooi verhaal over de plek waar jullie zijn meestal een goede stimulatie om weer op pad te gaan.

Blote voeten

Vooral in het bos is het de moeite waard om kinderen te laten voelen. Dit kan heel goed door ze op blote voeten te laten lopen. Zo ervaren ze de verschillende grond bedekking en het zorgt voor grote hilariteit.

images (19)Wandelen in uw eigen jeugdbos

Ga nog eens terug naar het bos waar uw eigen jeugdherinneringen liggen. Maak een wandeling met vrienden, bekenden of familie die hier ook hebben gewandeld in hun kinderjaren. Probeer op herkenningspunten van toen, samen dat gevoel weer boven te halen.

We hopen dat, als je bovenstaande hebt gelezen, je geïnspireerd bent geraakt en zin hebt gekregen om “op avontuur” te gaan. Laat je fantasie gaan en je komt op schitterende ideeën.

Veel plezier op jullie tocht!