De juiste wandeluitrusting

Wanneer je gaat wandelen, moet je natuurlijk de juiste uitrusting hebben. Het is belangrijk om goede schoenen te dragen zodat je blaren voorkomt. Maar hoe kies je nu de juiste schoenen?

Ten eerste: Ga naar een gespecialiseerde winkel waar je gedegen advies krijgt over de juiste schoen.Bovendien is het belangrijk dat je de juiste categorie schoen kiest. Er zijn schoenen in A-, B-, C- en D-categorieën.

 • A: lage, soepele wandelschoenen. Geschikt voor lichte wandelingen en dagelijks gebruikt.
 • B: halfhoge tot hoge schoen voor wandelingen in de bergen.
 • C: hoge bergschoen voor het zwaardere werk of lopen met een backpack
 • D: Hoge, stijve klimschoen. Te stug om comfortabele wandelingen mee te maken.

wandelschoenen-categorien

In je wandelschoen dien je een goede wandelsok te dragen. Door het dragen van speciale wandelsokken wordt het vocht namelijk beter afgevoerd. Het voorkomt bovendien blaren. Let er vooral op dat de wandelsokken naadloos zijn. Ook is het belangrijk om op de dikte te letten: in de wintermaanden gebruik je dikkere sokken om de warmte goed vast te houden. Duurdere sokken hebben verder hiel- en teenbescherming en zijn voorzien van een tekentje waaraan je kan zien of het de linker- of rechtersok is.

wandelsokken-outdoor

Naast de juiste wandelschoen, moet je ook de juiste wandelkleding dragen. Kleding is belangrijker dan je misschien zou denken. Tijdens een wandeling op een gure herfstdag heb je andere kleding nodig dan tijdens wandelingen in de zomer. Een veelgebruikte stof voor wandelkleding is fleece. Het wordt vaak verwerkt in de onder- en bovenkleding van outdoor producten zoals truien, jassen en vesten. Fleece heeft een aantal voordelen, zoals:

 • het isoleert beter dan wol;drie-lagen-systeem
 • het is slijtvast en stevig;
 • het is gemakkelijk te wassen het droogt snel;
 • het rekt nauwelijks uit en het krimpt ook nauwelijks.

Fleece is met name geschikt als tussenlaag. Tijdens het wandelen gebruiken veel wandelaars het drielagensysteem. Dit systeem bestaat uit:

 1. synthetische onderkleding, bedoeld om zweet af te voeren
 2. een tussenlaag die stilstaande lucht vasthoudt
 3. een buitenlaag die tegen regen en wind beschermt en het zweet verder naar buiten brengt